De Noorderbrug is sinds april 2020 onderdeel van 's Heeren Loo

Meer informatie

Afasie

  • Volg ons:

Afasie betekent dat een of meerdere onderdelen van het taalgebruik als gevolg van hersenletsel niet meer goed werken. Wanneer u afasie heeft lukt het bijvoorbeeld minder goed om te zeggen wat u wil. Bij De Noorderbrug bieden we mensen met afasie behandeling en begeleiding. Dit kan in één van onze behandelcentra in Groningen, Drenthe en Friesland, maar ook bij u thuis. Wij werken hierin samen met Hersenz.

In het kort

Voor mensen met afasie

Afasie kent verschillende vormen. Wellicht kunt u taal goed begrijpen, maar heeft u moeite met het vinden van woorden of met het bouwen van zinnen. Het kan ook zijn dat u veel spreekt, en dat het voor anderen moeilijk is u te begrijpen. Afasie is bij iedereen anders. Wat overeenkomt is dat afasie veel gevolgen heeft voor het dagelijks leven en de sociale contacten.

In onze behandelcentra kunt u, eventueel samen met uw familie, leren om beter te communiceren. De behandeling vindt plaats in zorgvuldig samengestelde groepen en is gericht op het verbeteren van de communicatieve vaardigheden, zoals spreken, lezen en schrijven.

Ons aanbod

  • Behandeling in groep
  • Thuisbehandeling
  • Partnergroepen
  • Begeleiding

Behandeling in groep: Communicatieve (zelf)redzaamheid

De basis van de behandelgroep binnen het behandelcentrum is een groep die twee keer per week bij elkaar komt. De groep heet: ‘Communicatieve (zelf)redzaamheid’. Gemiddeld duurt deze groepsbehandeling twee jaar.

De bijeenkomsten hebben een open karakter en duren twee uur. Er is ruimte voor zowel het werken aan groepsdoelen, als aan individuele doelen. Afhankelijk van uw hulpvraag richt uw behandeling zich op het spreken, het schrijven, het begrijpen en het lezen; alles met als doel het vergroten van de communicatieve (zelf)redzaamheid. Tevens bestaan er losse modules zoals Afasie en nu verder, Omgaan met veranderingen, Beweging, Denken en Doen.

Thuisbehandeling

Thuisbehandeling is maatwerk. De inhoud van de behandeling hangt af van uw hulpvraag en wordt samen met u bepaald. U kunt denken aan behandeling door de logopedist waarbij u (nieuwe) vaardigheden uit de groepsbehandeling leert toepassen in uw eigen situatie. Ook kan de behandeling zich richten op het omgaan met de nieuwe situatie.

Hoe lang thuisbehandeling duurt staat niet vast. Gemiddeld zijn het 52 behandelingen van twee uur.

Specialisitsche begeleiding

Het programma Taalfit is een groep waar wordt gewerkt aan het eigen maken van vaardigheden die zijn aangeleerd tijdens een eerdere behandeling. Deze groep volgt gedurende 26 weken enkele vaste stappen, waarbij ruimte is voor aanpassing naar individuele vragen.

Afasie Special Hersenz

Naar schatting 30.000 Nederlanders hebben een vorm van afasie. In de gratis Hersenz Special Afasie leest u wat de oorzaken van deze taalstoornis zijn. Ook leest u hoe groot de impact van afasie...

Lees meer

Uitgelicht

Minke (25) kreeg een quad ongeluk

Wilt u weten wat De Noorderbrug voor u of voor uw naaste kan betekenen?

Voor al uw vragen over de begeleiding en behandeling van De Noorderbrug kunt u bellen of mailen met het team Klant en Advies. U krijgt er direct antwoord op uw vraag. Wilt u in contact komen met een van onze medewerkers? Bel dan (050) 597 38 20. U kunt ons ook mailen via onderstaand contactformulier.

Stel uw vraag aan Klant en Advies
Print deze pagina