De Noorderbrug is sinds april 2020 onderdeel van 's Heeren Loo

Meer informatie

Chronische aandoeningen

  • Volg ons:

Wanneer u een chronische neurologische of neuromusculaire aandoening hebt, wordt u geconfronteerd met uitdagingen. Met sommige uitdagingen kunt u goed omgaan en met andere minder goed. Daarbij houdt u zo veel mogelijk rekening met uw mogelijkheden en beperkingen. Toch kan het zijn dat het u door uw aandoening niet lukt uw leven in te richten zoals u dat graag wilt. Als het u en uw omgeving niet lukt hiermee om te gaan, kan De Noorderbrug u ondersteunen.

In het kort

De Noorderbrug ondersteunt cliënten en hun familie bij het (her)inrichten van hun leven naar de eigen mogelijkheden en wensen. Daar waar iemand (tijdelijk) niet zelf regie kan voeren, neemt De Noorderbrug deze over. Doel is daarbij altijd het versterken van eigen mogelijkheden om zo stapsgewijs de regie zoveel mogelijk zelf te leren voeren. Dat geeft kwaliteit van leven. 

Wat zijn chronische neurologische en neuromusculaire aandoeningen?

Neurologische aandoeningen zijn aandoeningen van het zenuwstelsel. Het zenuwstelsel bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg en de zenuwen. Voorbeelden van neurologische aandoeningen zijn niet-aangeboren hersenletsel, spina bifida, hydrocephalus, cerebrale parese, multiple sclerose (MS), epilepsie, de ziekte van Parkinson en dementie.  

Neuromusculaire aandoeningen zijn aandoeningen aan zenuwen (neuro) en spieren (musculair). Deze aandoeningen worden vaak spierziekten genoemd. Omdat bij veel neuromusculaire aandoeningen meer lichaamsweefsels betrokken zijn dan alleen de spieren, is gekozen voor de term neuromusculaire aandoeningen. Voorbeelden van neuromusculaire aandoeningen zijn: de ziekte van Duchenne (spierdystrofie), de ziekte van Becker (spierdystrofie), myasthenia gravis, Ziekte van Pompe en amyotrofische laterale sclerose (ALS).

De ziekteverschijnselen bij neurologische en neuromusculaire aandoeningen verschillen per aandoening en kunnen bijvoorbeeld bestaan uit vermoeidheid, geheugenproblemen, hoofdpijn, rugpijn, tintelingen, spierzwakte en verlammingsverschijnselen. In het leven van iemand met een chronische aandoening doen de veranderingen zich vaak geleidelijk voor, waarbij de symptomen in sommige gevallen in de loop van de jaren verergeren.

Wij hebben de expertise, u hebt de regie

Een chronische neurologische of neuromusculaire aandoening heeft veel impact op uw leven. U kunt lichamelijke problemen hebben, maar ook emotioneel kan het veel van u vragen. Loopt u in het dagelijks leven tegen dingen aan waar u graag ondersteuning of begeleiding bij wilt hebben? Of bent u gebaat bij een behandeling om nieuwe vaardigheden aan te leren? Wat uw behoefte ook is: medewerkers van De Noorderbrug gaan samen met u op zoek naar een passende oplossing. Zij ondersteunen u om vanuit uw mogelijkheden aan uw doelen te werken. Zodat u zoveel mogelijk uit het leven kunt halen.

Erwin heeft de ziekte van Duchenne

Ademhalingsondersteuning

De Noorderbrug is gespecialiseerd in progressieve neurologische aandoeningen, waarbij aan cliënten ook ademhalingsondersteuning geboden wordt. Hierbij vindt een nauwe samenwerking plaats met de nabijgelegen Centra voor Thuisbeademing bijvoorbeeld voor scholingen. Nieuwe cliënten met deze zorgvraag kunnen bij De Noorderbrug wonen in Leeuwarden of Groningen.

Wilt u weten wat De Noorderbrug voor u of voor uw naaste kan betekenen?

Voor al uw vragen over de begeleiding en behandeling van De Noorderbrug kunt u bellen met Klant en Advies op telefoonnummer (050) 597 38 20.  Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 13.30 uur. Daarna is er de mogelijkheid tot het inspreken van de voicemail.

U kunt ons ook mailen via onderstaand contactformulier. Wij bellen of mailen u dan zo snel mogelijk terug.

Stel uw vraag aan Klant en Advies
Print deze pagina