De Noorderbrug is sinds april 2020 onderdeel van 's Heeren Loo

Meer informatie

Overzicht chronische neurologische en neuromusculaire aandoeningen

  • Volg ons:

Wat zijn chronische neurologische of neuromusculaire aandoeningen?

Neuromusculaire aandoeningen zijn aandoeningen aan zenuwen (neuro) en spieren (musculair). Deze aandoeningen worden vaak spierziekten genoemd.
Omdat bij veel neuromusculaire aandoeningen meer lichaamsweefsels betrokken zijn dan alleen de spieren, is gekozen voor de term neuromusculaire aandoeningen. Voorbeelden van neuromusculaire aandoeningen zijn: Duchenne spierdystrofie, Becker spierdystrofie, Myasthenia Gravis, Ziekte van Pompe en ALS.

In het kort

De ziekteverschijnselen bij neurologische en neuromusculaire aandoeningen verschillen per aandoening en kunnen bestaan uit vermoeidheid, geheugenproblemen, hoofdpijn, rugpijn, tintelingen, spierzwakte en verlammingsverschijnselen. In het leven van iemand met een chronische aandoening doen de veranderingen zich vaak geleidelijk voor, waarbij de symptomen in sommige gevallen in de loop van de jaren verergeren.

Op de website van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN) vindt u een overzicht van alle chronische neurologische aandoeningen. Op de website van Spierziekten Nederland vindt u een overzicht van alle chronische neuromusculaire aandoeningen.

Print deze pagina