De Noorderbrug is sinds april 2020 onderdeel van 's Heeren Loo

Meer informatie

Bouw Woon- en Talentencentrum Leeuwarden gestart

  • Volg ons:

26.04.2018

De Noorderbrug vierde op woensdag 25 april 2018 dat de bouw van het Woon- en Talentencentrum Leeuwarden is gestart. Samen met cliënten, verwanten en medewerkers van De Noorderbrug en medewerkers van Van Wijnen werd de eerste paal de grond in geslagen aan de Sixmastraat in Leeuwarden. De Noorderbrug biedt specialistische behandeling en begeleiding aan mensen met niet-aangeboren hersenletsel of een chronisch neurologische aandoening. In het wooncentrum gaan 72 mensen wonen. Het talentencentrum wordt de plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en kunnen werken aan het ontdekken van hun persoonlijke kwaliteiten. Medio volgend jaar is het gebouw gereed en kunnen cliënten verhuizen naar een nieuw appartement.

Marianne van der Harten, bestuurder van De Noorderbrug: “Met het nieuwe Woon- en Talentencentrum Leeuwarden realiseren we een diepe wens van onze cliënten om in een eigen appartement zelfstandig en met zorg te wonen, met veel ruimte voor ontmoeting en activiteiten. De bouw is grootschalig, maar de woonbeleving is kleinschalig. Het gebouw staat vlakbij winkels en voorzieningen op een prachtige plek in Leeuwarden.”

‘Een prachtige organisatie op een prachtige plek’
Cliënten Richard, Ymkje en Michel onthulden het bouwbord, waarna cliënten Henny en Wiebe het startsein gaven voor het heien van de eerste paal. Met deze paal werden de fundamenten voor het gebouw geslagen, symbolisch voorzien van wensen van cliënten voor hun toekomstige woonplek. Wethouder Henk Deinum sloot het ‘officiële’ gedeelte af: “Een prachtige organisatie op een prachtige plek vlakbij de groene Potmarge, het historische centrum van Leeuwarden en de smûke winkelstraat De Schrans.”
Cliënten en medewerkers die niet bij het bouwfeest konden zijn, konden de festiviteiten via een livestreamverbinding volgen in hun eigen woon- of talentencentrum.

Midden in de wijk, midden in het leven
Met deze mijlpaal gaat De Noorderbrug drie huidige wooncentra in Leeuwarden; De Kaap, De Kazerne en Het Noordvliet en Talentencentrum De Cande samenvoegen in het nieuwe gebouw. De Noorderbrug hecht veel waarde aan medezeggenschap van cliënten, familie en medewerkers. Vanuit deze visie denken zij gedurende het gehele bouwproces dan ook nadrukkelijk mee over het zo mooi en slim mogelijk inrichten van het nieuwe Woon- en Talentencentrum. Dit doen zij onder andere met architectenbureau De Zwarte Hond, die het gebouw heeft ontworpen. Er worden 70 appartementen gerealiseerd, die met behulp van moderne domotica veel wooncomfort geven aan cliënten en zorgen voor een fijne werkplek voor medewerkers. De aansprekende plek aan de rand van het stadscentrum van Leeuwarden draagt bij aan participatie- en ontmoetingsmogelijkheden midden in de wijk, midden in het leven. Samen met gebiedsontwikkelaars van de gemeente zijn er plannen gemaakt om een mooie en woonvriendelijke leefomgeving voor rolstoelgebruikers te maken.
 

Print deze pagina