De Noorderbrug is sinds april 2020 onderdeel van 's Heeren Loo

Meer informatie

Feest: 60 jaar WereldDovenDag!

  • Volg ons:

21.09.2018

Al 60 jaar wordt er WereldDovenDag gevierd, en deze keer is het in Leeuwarden op zaterdag 29 september 2018. Het evenement, dat plaatsvindt in Neushoorn, is voor iedereen gratis toegankelijk. Er is een informatiemarkt, dove ondernemersmarkt, workshops, lezingen en diverse activiteiten voor jong en oud. Het thema is ’60 jaar WereldDovenDag en nu?’. De dag wordt afgesloten met een spetterende MuteSounds Party.

In het kort

60 jaar WereldDovenDag, en nu?
De Nederlandse dovengemeenschap is trots op wat er de afgelopen jaren is bereikt. Zo zijn er bijvoorbeeld steeds meer doven die de stap durven te nemen om zzp’er te worden, maar ook onze toegang tot de maatschappij en media is aanzienlijk verbeterd. Veel doven zijn tegenwoordig autonoom, zelfredzaam en zichtbaar in de maatschappij. Men kan niet meer om ons heen!

Een jubileum is een mooie gelegenheid om onze successen te vieren, maar ook een moment om stil te staan bij de toekomst. Wat betekenen de huidige maatschappelijke ontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld de opkomst van het CI (cochleair implantaat), voor onze gemeenschap? Dove kinderen in het reguliere onderwijs zorgen ervoor dat de dovengemeenschap verandert. Hoe gaan we hiermee om?

Programma
Deze editie van WereldDovenDag zal spectaculair worden afgetrapt door de dames van Femmes Vattaal. Gedurende de dag staan er drie onderwerpen centraal: taal, cultuur en gemeenschap. Er worden lezingen gegeven die betrekking hebben op deze onderwerpen. Zo is er een lezing van Sarah Muller en Corline Koolhof met de titel ´Gebarentaal VOOR iedereen maar niet VAN iedereen!´. Ook is er een bijdrage van Roland Pfau en Annemieke van Kampen over het culturele en linguïstische erfgoed van oudere doven in Nederland. Na de lezingen is er gelegenheid om mee te doen aan een discussie. Er zullen stellingen gegeven worden waarop men zijn/haar mening kan geven.

Verder zijn er diverse activiteiten voor jong en oud. Zo kan je bijvoorbeeld een workshop Chinese, Italiaanse of Chileense gebarentaal volgen, een stadswandeling met tolk maken of de Oldehove beklimmen. Verder kan je kennis maken met een breed scala aan dove ondernemers en organisaties! Daarnaast reiken we op 29 september de bekende jaarprijs van Dovenschap uit.

Vanaf 10.30 uur zijn bezoekers welkom in Neushoorn (Ruiterskwartier 41 te Leeuwarden). De middag wordt om 17.00 uur afgesloten. Dan wordt de locatie omgebouwd voor een zintuigenprikkelend feestje. Om 21.00 uur start de MuteSounds Party.

MuteSounds Party
Zestig jaar WereldDovenDag kan natuurlijk niet voorbijgaan zonder een feestje. Daarom wordt er in de avond een groot feest georganiseerd door MuteSounds! Met artiesten zoals Droof, Cool Quest, DJ Soundburn en als spetterende afsluiting het laatste optreden van DJ Hypnotune! Denk aan: keiharde bass op de legendarische trilvloer, vette dj’s, visuals, games en heel veel leuke mensen! Tickets (€10,-) zijn verkrijgbaar via de website van de feestlocatie, Neushoorn.

Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa
Leeuwarden is niet voor niets de locatie van WereldDovenDag 2018. Dit jaar is Leeuwarden namelijk Culturele Hoofdstad van Europa. In de laatste week van september worden er in heel Leeuwarden diverse activiteiten gepland voor doven en slechthorenden en Hoor Friesland heeft Dovenschap gevraagd om deze editie Wereld Doven Dag in Leeuwarden te mogen organiseren.

Meer informatie over alle projecten die Leeuwarden dit jaar organiseert? Bekijk dan de website: www.hoorlf2018.nl.

Print deze pagina