De Noorderbrug is sinds april 2020 onderdeel van 's Heeren Loo

Meer informatie

Het verhaal van Jordy

  • Volg ons:

27.11.2017

“Op zijn zestiende kreeg Jordy een hersenbloeding. Dat gebeurde terwijl hij een wedstrijd bijwoonde van zijn club SC Cambuur. In dit filmpje vertelt hij wat er is gebeurd en hoe hij zijn leven herpakt.”

In het kort

Kan ik ooit zelfstandig wonen, een goeie baan vinden of een relatie krijgen? Met dit soort vragen zitten veel jongeren en jongvolwassenen die hersenletsel hebben. Ze zagen een mooie toekomst voor zich maar door het hersenletsel is dat in één klap veranderd. Voor een volwassene met hersenletsel is het al ontzettend moeilijk te accepteren. Voor jongeren die nog een heel leven voor zich hebben, is het vaak nog ingewikkelder. Daarom heeft Hersenz een speciaal programma ontwikkeld voor jongvolwassenen van 18 tot 30 jaar.

Op eigen benen

Het programma bestaat uit twee delen: ‘Dit ben ik ‘en ‘Op eigen benen’. In ‘Dit ben ik’ kijk je naar je persoonlijkheid en kwaliteiten na je hersenletsel. Je leert hoe je brein werkt, je herkent je emoties en gedrag en kan er beter mee omgaan. Je maakt ook een presentatie over jezelf waarmee je aan anderen kunt uitleggen wie je nu bent.

In ‘Op eigen benen’ komen onderwerpen aan bod als gezonde leefstijl, vermoeidheid en overbelasting, het organiseren van een huishouden, het voeren  van een administratie en het omgaan met vrienden en familie. Je kijkt welke (digitale) hulpmiddelen je kunnen helpen. Je leert strategieën om anders met de gevolgen van je hersenletsel om te gaan.

Anders vasthouden

Ouders volgen een eigen programma ‘Anders vasthouden’. Veel ouders vinden het moeilijk hun kind los te laten. Ouders van een kind met niet-aangeboren hersenletsel hebben lange tijd veel zorgen gehad om hun kind, wellicht ook een rouwproces. Hoe laat je je kind met hersenletsel toch in twaalf sloten lopen? Het gaat om ‘anders vasthouden’, vaak blijft je kind een vorm van ondersteuning nodig hebben maar word je ouder op afstand.

Het hele programma duurt ongeveer anderhalf jaar. Je bent er twee tot drie dagdelen per week mee bezig. Er wordt niet alleen gepraat maar je doet ook dingen. Je volgt bijvoorbeeld ook een bewegingsprogramma waarin je ervaringsgerichte oefeningen doet. En je krijgt een eigen behandelaar die bij je thuis komt en met wie je individuele gesprekken voert.

Hersenz - Het verhaal van Jordy

Meer weten over Hersenz?
  • Voor al uw vragen kunt u bellen of mailen met team Klant en Advies van De Noorderbrug. Wilt u in contact komen met een van onze medewerkers?  Bel dan (050) 597 38 20 of laat een bericht achter via onderstaand contactformulier.

Print deze pagina