De Noorderbrug is sinds april 2020 onderdeel van 's Heeren Loo

Meer informatie

Kunstzinnige samenwerking cliënten en studenten

  • Volg ons:

13.06.2018

De afgelopen maanden namen zeven cliënten van De Noorderbrug, studenten van de Rijksuniversiteit Groningen en Academie Minerva een kijkje in elkaars leven. Hun ervaringen verbeelden ze voor het vierde jaar op rij in de prachtige expositie ‘Laten zien’. De expositie laat zien hoe jongeren met en zonder beperking in de maatschappij meedoen. De expositie opent op maandag 18 juni aanstaande om 13.00 uur in het Talentencentrum aan de Laan Corpus den Hoorn 110 in Groningen.

In het kort

Unieke samenwerking

Veel cliënten en studenten vonden deelname aan project Laten Zien van tevoren best spannend. Want hoe zorg je ervoor dat bijvoorbeeld de samenwerking, communicatie en het maken van afspraken goed verloopt? Een uitdaging, maar zeker ook een heel leerzaam proces voor alle deelnemers. Ze worden hierin begeleid door Bettina van Hoven (docent aan de Rijksuniversiteit Groningen) en Andrea Stultiens (fotografe en docent Academie Minerva) en medewerkers van De Noorderbrug.

‘Laten Zien’ opent ogen

Saskia en Corné doen mee namens De Noorderbrug, beiden gaan ze naar het Talentencentrum in Groningen. Saskia heeft niet aangeboren hersenletsel en zit in een rolstoel. Saskia vertelt dat het project haar veel inspanning kost, maar dat ze het vooral erg leuk vindt om te doen. Samen met de studenten onderneemt ze veel nieuwe dingen. Saskia: “Het werd steeds leuker want je leert elkaar beter kennen. Met mijn groep zijn we met de bus naar de stad gegaan. Studenten keken hun ogen uit, omdat ze zagen dat er zoveel dingen zijn waar ik niet heen kan.”

Corné heeft niet aangeboren hersenletsel, zit in een rolstoel en communiceert via een spraakcomputer. Maar dat weerhoudt hem er niet van om mee te doen aan het project. Corné: “We doen veel leuke dingen samen. Ik hou van muziek maken, dat hebben we bij mij thuis gedaan.” Op de vraag of hij wat kan verklappen over het resultaat van de expositie zegt Corné: “Het is heel grappig en origineel. Volgens mij is het heel wat anders dan alle anderen!”

Over het project

In het project werken cliënten van De Noorderbrug samen met studenten. Elke groep bestaat uit drie teamleden die zich verdiepen in elkaars leven en op reis gaan langs plekken die voor ieder van hen belangrijk zijn. Bijvoorbeeld je huis, werkplek, school of favoriete kroeg. Die reis laat zien hoe de teamleden hun leven beleven en welke belangrijke verschillen en gelijkenissen zij daarin ervaren. Om hun ervaringen vast te leggen maken ze foto’s en films, ieder vanuit zijn eigen perspectief en invalshoek. Dat levert verrassende beelden op en een unieke, inspirerende kijk in de belevingswereld van cliënten van De Noorderbrug. Komen dus!

Bezoek de expositie

De expositie start op maandag 18 juni om 13:00 uur in het Talentencentrum van De Noorderbrug aan de Laan Corpus den Hoorn 110 in Groningen. De expositie is geopend van maandag t/m vrijdag van 15:30 tot 16:30 uur. Toegang is gratis.

Foto van Jeroen, Johanna en Maaike (Laten zien 2018) Foto van Jeroen, Johanna en Maaike (Laten zien 2018)

Print deze pagina