De Noorderbrug is sinds april 2020 onderdeel van 's Heeren Loo

Meer informatie

Van leerdoelen naar dromen die werkelijkheid worden

  • Volg ons:

26.05.2016

Tijdens de jaarlijkse evaluatie van het Samenwerkplan bespreken medewerkers met cliënten wat goed gaat en wat beter kan in de ontwikkeling van persoonlijke kwaliteiten van cliënten. Het domein ‘Werk en dagbesteding’ bleek Arjan (24) niet altijd de juiste voldoening te geven. Arjan en zijn begeleider besloten hier verandering in te brengen. Samen gingen zij op zoek naar Arjan zijn dromen op dit gebied!

In het kort

Arjan (24) zit al zijn hele leven in een rolstoel vanwege zijn spasticiteit en een scoliose en kwam op zijn twintigste levensjaar wonen bij De Noorderbrug in Emmerhout. Bij De Noorderbrug wilde Arjan zelfstandig wonen, maar wel met de beschikking over 24uurs zorg. Als persoon ontwikkelt hij zich snel en hij heeft menigeen versteld doen staan in zijn mogelijkheden.

Tijdens de jaarlijkse evaluatie van het Samenwerkplan bleek dat het domein ‘Werk en dagbesteding’ Arjan niet altijd de juiste voldoening gaf. Arjan vroeg aan zijn begeleider: “Wat zou ik geleerd hebben als ik niet in een rolstoel had gezeten?” Hierop moest zij het antwoord schuldig blijven. Ze speelde de vraag terug: ‘‘Wat denk jij zelf? Welke studie was jij gaan doen en welk werk zou jij dan nu doen?’’ Ze kreeg een duidelijk antwoord terug. Arjan: “Iets met auto’s! Het liefst verkoper van auto’s!”

In een gesprek met zijn logopediste kwam zijn belangstelling voor techniek en auto’s ook ter sprake. Ook zij werd enthousiast bij het horen van Arjans levensverhaal en zijn wens voor meer kwaliteit van leven op dit gebied. De logopediste kwam met een geweldig idee. Haar man is gepensioneerd automonteur en hij heeft de nodige mensen in zijn netwerk die nog actief zijn in het lesgeven. Hij verwees ons naar een opleiding van het Drenthe College, met een locatie naast het TT circuit in Assen. Een moderne techniek-opleiding waar het aan niks ontbreekt. Daarnaast is de opleiding direct gelinkt aan het testen van materialen op de TT baan. We maakten contact en wat bleek: Arjan was méér dan welkom om een kijkje te komen nemen in deze bijzondere wereld!

Dromen worden waar
Samen met zijn begeleider werd Arjan hartelijk ontvangen op het Denthe College. Ook de leerlingen betrokken Arjan daar waar mogelijk bij de theorie en de praktijk. Arjan heeft twee lesuren in de klas gezeten. Zo heeft Arjan naast een praktijkles waar formules moesten worden berekend en getest. In de theorieles leerde Arjan dingen over olie en accu’s. In een klaslokaal plaatsnemen was voor Arjan uniek. Zijn grootste wens was om zelf te ervaren, te horen en te zien wat daar zoal gebeurt. De ene leerling moest zijn muts afdoen, een andere zat met zijn rug tegen de muur. Hoe zou dat gaan? Arjan vond het allemaal best spannend hoe dat af ging lopen, maar het respect voor de ‘meneer’ was groot. Er werd goed naar de docent geluisterd.
Ook is het imposante testlokaal speciaal voor Arjan geactiveerd om hem te laten zien en horen hoe auto’s worden getest en met welk vermogen er wordt gesleuteld, voordat er op het circuit mee kan worden geraced. Hier moest gehoorbescherming aan te pas komen want dat gaf veel lawaai! Ook een rondleiding in de werkplaats ontbrak niet.

Very Important Person
Arjan mocht tot slot zijn handtekening zetten op een Formule 1 auto, naast de namen van allerlei andere belangrijke bezoekers zoals premier Rutte en vice premier Ascher. Tot slot kreeg Arjan een interessante leesmap van de opleiding en een leuke tas met een aandenken aan deze fantastische dag.

Arjan: “Ik had me hier veel van voorgesteld, maar het is nog véél leuker dan ik dacht!” Begeleider Femmie die met Arjan mee was: “Het is fijn wanneer verwachtingen uitkomen, maar deze dag heeft alles overtroffen. Arjan had een topdag! En ik trouwens ook. Het was een voorrecht om deze ervaring met hem te kunnen delen.”

Het vervolg
De schooldecaan gaf aan dat er voor Arjan mogelijkheden zijn zoals studies op maat. Deze mogelijkheden worden onderzocht om te kijken of deze dag een vervolg kan krijgen voor Arjan.  

Namens Arjan en Femmie bedanken we alle partijen die deze verrassende en inspirerende belevenis mogelijk maakten. Het was een unieke ervaring!

Print deze pagina